Sopra e Sotto ligt dichtbij een aantal nationale parken. De Monti Sibillini is het hele jaar door een prachtig wandelgebied en heeft als hoogste berg de Monte Vettore (2.476m). Midden tussen de bergtoppen ligt de beroemde Piano Grande, die eind juni kleurt met duizenden bloemen. Hetzelfde geldt voor het nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga. Bij helder weer ziet u de majestueuze Corno Grande (2.912m) vanaf bijna elke plek in Le Marche. Het nationaal park Gola della Rossa e di Frasassi is bekend om zijn spectaculaire druipsteengrotten, het grootste grottencomplex in Europa.

Het landschap tussen de hoge bergen en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van Le Marche is als een lappendeken; vol wijn-, olijf- en fruitgaarden, zonnebloemen en korenvelden. Deze omgeving leent zich uitstekend voor tochten met de fiets, de motor of de auto.

Rustige kronkelweggetjes met prachtige vergezichten leiden u van het ene naar het andere middeleeuwse stadje, met op elke hoek van de straat een bar of een gelateria…

De kustlijn is bijna 170 kilometer lang. Hij wordt onderbroken bij Ancona door het nationaal park Monte Conero, met zijn steile kalkrotsen en intieme baaitjes bij Sirolo. Verder langs de kust zijn uitgestrekte zand- en kiezelstranden, waar u kunt genieten van een dagje strand & zee. Pedaso is het dichtstbij, op een half uurtje rijden van Sopra e Sotto, met eettentjes voor een lekkere pranzo (lunch). Andere stranden in de buurt zijn te vinden bij de leuke badplaatsjes Porto San Giorgio, Cupramaritima, San Benedetto del Tronto en Grottamare.