In de meer dan 100 middeleeuwse stadjes bevinden zich ontelbare kerken, mooie pleinen en verscholen schatten. De meesten liggen boven op de heuvels, zijn fraai gerestaureerd en het meer dan waard om te bezoeken. Een bijzondere plek en tevens pelgrimsoord is de Basiliek van Loreto, met zijn wereldberoemde Zwarte Madonna. Grotere steden in de buurt zoals Macerata, een gezellige studentenstad met in de zomer opera uitvoeringen in het schitterende amfitheater, Ascoli Piceno, bekend om zijn mooie pleinen en de bar Meletti, en het oude centrum van Ancona, zijn echte aanraders!

Italianen kopen bijna alles op de markt. De meeste stadjes hebben daarom een wekelijkse ochtendmarkt, waar natuurlijk heerlijke streekproducten van Le Marche te vinden zijn. Veel steden hebben ook een maandelijkse rommelmarkt, waar antiek en modernariato (niet-zo-antiek) wordt aangeboden.

Van het vroege voorjaar tot in het late najaar zijn er volop dorpsfeesten en evenementen in Le Marche. Beroemd zijn de palio’s en de oogstfeesten, zoals wijn-, kastanje- en truffelfeesten. Italianen houden immers van feest vieren, met veel wijn en lekker eten aan lange tafels op de piazza, waar u zo kan aanschuiven!